Cebularz lubelski

cebularz1

Poczuj niezwykły aromat i niepowtarzalny smak cebularza lubelskiego wypiekanego w Stasinie. Nasze cebularze wytwarzane są według tradycyjnej receptury i z takich samych składników, z jakich wypiekali je do II wojny światowej żydowscy piekarze w Lublinie i okolicach.

Cebularz lubelski jest najbardziej rozpoznawalnym produktem piekarniczym Lubelszczyzny, wytwarzanym wyłącznie w tym regionie. Sekret niezwykłego smaku i zapachu cebularzy polega na odpowiednim przygotowaniu cebulowego farszu – to dzięki temu  z prostych składników powstaje ten przysmak, który od dziesięcioleci niezmiennie znajduje uznanie wśród klientów piekarń w Lublinie i okolicach. Jest to pierwszy lubelski produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne.

cebularz_tablica_1

Cebularze z Piekarni POLA od lat są uważane za jedne z najlepszych, czego dowodem są liczne nagrody na dorocznych konkursach na Najlepszy Cebularz Lubelski. Pani Barbara Krzyszczak, współwłaścicielka piekarni, od samego początku należy do Stowarzyszenia Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego i ma swój znaczący udział w przygotowaniu wniosku do Komisji Europejskiej o nadanie oznaczenia unijnego dla lubelskiego wypieku, a jako mistrz piekarstwa dba osobiście, aby cebularze w naszej piekarni były zawsze wytwarzane zgodnie z tradycyjną recepturą. Potwierdzeniem tego jest certyfikat, na podstawie którego możemy umieszczać przy naszych cebularzach symbol Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Według stanu na 1 sierpnia 2017 roku nasz piekarnia była jedną z trzech na świecie, które mogły oznaczać swoje cebularze tym znakiem!

chog