Budowa “Zagrody Piekarza” ukończona!

24 marca nastąpiło oficjalne zakończenie prac remontowo – budowlanych, których celem było utworzenie “Zagrody Piekarza”. Ten zespół obiektów, mieszczący się w sąsiedztwie Piekarni “POLA” w Stasinie,  obejmujący wydzieloną część starej zabudowy siedliskowej, będzie miejscem produkcji, promocji i sprzedaży chleba wytwarzanego metodami tradycyjnymi. Na terenie Zagrody odtworzono warunki, w jakich chleb wypiekano kilkadziesiąt lat temu, zarówno w wiejskich domach, jak i w małych lokalnych piekarniach. W Zagrodzie będzie przede wszystkim wypiekany Chleb Wygnanowski Ekologiczny oraz Chleb Orkiszowy Ekologiczny.

W dniu dzisiejszym, tj. 28 marca, w obecności przedstawicieli Lokalnej Grupy Działania “Kraina Wokół Lublina”, nastąpiło oficjalne otwarcie “Zagrody Piekarza”, połączone z próbnym wypiekiem chleba w starym piecu chlebowym. Chleba Wygnanowski, znany już szerokiemu gronu konsumentów, dzięki odtworzeniu tradycyjnych warunków produkcji zyskał jeszcze bardziej niepowtarzalny smak, a za sprawą stosowania surowców wyłącznie pochodzenia ekologicznego, walory zdrowotne i dietetyczne produktów zostały podniesione do najwyższego możliwego poziomu. W ten sposób Piekarnia “POLA” po raz kolejny przyczynia się do propagowania smacznego i zdrowego pieczywa oraz tradycji piekarskiej w najszlachetniejszym wydaniu.

Wszystkie obiekty “Zagrody Piekarza” zostaną udostępnione klientom i zwiedzającym w sezonie letnim 2015. Oficjalna inauguracja jest planowana na drugą połowę czerwca.