Historia

1981 – oficjalna rejestracja własnej działalności gospodarczej przez Jana Witolda Krzyszczaka – powstaje zakład instalacji sanitarnych, grzewczych i gazowych

1991 – pojawia się pomysł dywersyfikacji działalności, firma Jana Witolda Krzyszczaka rozbudowuje się – wznoszony jest nowy duży obiekt na cel przetwórstwa rolno – spożywczego, jednak po kilku miesiącach wraz z nowym wspólnikiem w obiekcie zostaje uruchomiona nowoczesna piekarnia

1992 – Jan Witold Krzyszczak wraz z żoną Barbarą wykupuje udziały w piekarni od wspólnika i przejmuje piekarnię na wyłączną własność, firma uzyskuje też swoją nową nazwę – „POLA”

1998 – starszy syn państwa Krzyszczaków, Robert, uruchamia pierwszą wersję firmowego serwisu WWW

marzec 2003 – F.P.H.U. POLA uzyskuje dofinansowanie UE z programu PHARE 2000, w piekarni zostają zrealizowane projekty o łącznej wartości ponad 200 tys. PLN netto

sierpień 2009 – marzec 2010 – F.P.H.U. POLA. wprowadza system zarządzania jakością i uzyskuje certyfikat ISO 9001:2008, jednocześnie firma przechodzi pomyślnie audyt w zakresie stosowania proecedur HACCP – audytorem systemu jest firma Q&R Polska

wrzesień 2010 – Chleb “Wygnanowski” zostaje wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a za Herbatniki “Domowe” Piekarnia “POLA” otrzymuje nagrodę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a same herbatniki dostają oznaczenie “Polski Produkt Żywnościowy” 2010

lipiec 2013 – Piekarnia “POLA” uzyskuje certyfikat produkcji ekologicznej POL-EKO-001

sierpień 2014 – Chleb “żytni Wygnanowski” otrzymuje krajowy certyfikat “Jakośc i Tradycja”

wrzesień 2014 – Piekarnia “POLA” przechodzi pomyślnie audyt w zakresie produkcji cebularza lubelskiego i uzyskuje prawo dla oznaczania swojego produktu Chronionym Oznaczeniem Geograficznym UE, stając się jednocześnie drugim producentem na świecie, uprawnionym do do stosowania oznaczenia dla swoich cebularzy

styczeń 2020 – Piekarnia “POLA” zostaje przejęta przez Karola Krzyszczaka, syna dotychczasowych właścicieli