Aktualne projekty Firmy Produkcyjno-Handlowo-Usługowej “POLA”, współfinansowane z Funduszy Europejskich:
1) „Wzrost konkurencyjności F.P.H.U. „POLA” Jan Krzyszczak dzięki wykorzystaniu wzornictwa w działalności przedsiębiorstwa” w ramach działania 1.4 Wzór na konkurencję w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Polska Wschodnia na lata 2014-2020.
Cele projektu: Celem projektu jest wzmocnienie konkurencyjności poprzez zwiększenie potencjału w zakresie umiejętnego zarządzania wzornictwem oraz wzrost wykorzystania wzornictwa w F.P.H.U „POLA” Jan Krzyszczak, co w szczególności przełoży się na wdrożenie nowych produktów na rynek i wzmocnienie pozycji firmy dzięki wzornictwu.
Planowane efekty:
Dzięki realizacji projektu wzrośnie konkurencyjność i przychody firmy oraz wzrosną umiejętności zarządzania wzornictwem wraz z uzyskaniem powtarzalności sprzedaży. Efektem realizacji projektu będzie również dostosowanie produktów do potrzeb i oczekiwań odbiorców, usprawnienie u uspójnienie działań i sposobu komunikacji pod kątem wzorniczym oraz rozwój eksportu.
Wartość projektu: 136 530,00 zł
Wkład Funduszy Europejskich: 111 000,00 zł
Status projektu: Zakończony
2) „Opracowanie znacząco ulepszonego chleba „Wygnanowskiego” z dodatkiem naturalnego złożonego preparatu polifenolowego oraz opracowanie znacząco ulepszonego procesu technologicznego jego produkcji” w ramach Poddziałania 2.3.2 Bony na innowacje dla MŚP z Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
Cele projektu:
Celem projektu jest opracowanie znacząco ulepszonego chleba „Wygnanowskiego” poprzez dodatek złożonego preparatu polifenolowego oraz procesu technologicznego jego produkcji. Najważniejszym rezultatem, który firma POLA planuje osiągnąć w wyniku realizacji projektu jest innowacja produktowa – znacząco ulepszony chleb „Wygnanowski” o właściwościach prozdrowotnych: przeciwutleniających, przeciwrodnikowych, antycholinesterazowych i przeciwnowotworowych oraz innowacja procesowa – proces technologiczny produkcji chleba z dodatkiem złożonego preparatu polifenolowego.
Planowane efekty:
Rezultatem projektu będzie opracowany znacząco ulepszony chleb „Wygnanowski” z dodatkiem złożonego preparatu polifenolowego, przetestowany w warunkach laboratoryjnych oraz rzeczywistych przez użytkowników końcowych oraz zoptymalizowany.
Wartość projektu: 174 415,40 PLN
Wartość kosztów kwalifikowanych: 142 300,00 PLN
Wkład Funduszy Europejskich: 113 840,00 PLN
Status Projektu: W realizacji